Activitatea Camerei

 

1997–PRIMUL AN DE ACTIVITATE

  C.C.I. C.C.I. România–Moldova coordoneazã proiectul privind realizarea unui Centru Internațional de Afaceri în Republica Moldova împreunã cu Banca Internaționalã a Religiilor și Ministerul Afacerilor Externe a României.

  - C.C.I. România – Moldova este solicitată de cãtre Comitetul mixt moldo-ucrainean să se implice în recuperarea creanțelor României din Ucraina pentru investițiile de la Krivoi Rog;

   - Se întocmesc mai multe studii economice/comerciale pentru implementarea și respectarea Acordului de Comerț Liber dintre România și Republica Moldova;

 - C.C.I. România – Moldova participă la misiunile Comitetului Interministerial pentru relațiile României cu Republica Moldova împreunã cu Ambasada Republicii Moldova din România, Ministerul Industriei și Comerțului din Romania și Ministerul Afacerilor Externe al României;

1998

  - Camera de Comerț România - Republica Moldova devine membrã la Uniunea Națională a Camerelor de Comerț și Industrie Bilaterale din România, care conduce Secțiunea Membrilor Colectivi (federații, patronate, alte asociații profesionale) din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României si a Municipiului București.

 - Camera acordă asistență comercială și arbitraj comercial ad-hoc pentru membrii săi din România și R. Moldova;

 - Organizează misiuni economice în Ucraina, Republica Moldova, Franța, Germania, Turcia;

  - Coordonează proiecte de licență pentru studenți de la Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice;

   - Efectuează o misiune economică și în Republica Cipru la invitația Uniunii Naționale a Barourilor din Republica Cipru. Se lansează pentru prima oarã ideea creării unei zone offshore pe teritoriul Republicii Moldova sau parțial în zona Transnistriei care să contribuie la relansarea economică în această zonă și să aplaneze conflictele existente.

1999

  - C.C.I. Romania – Moldova este solicitata de cãtre Ambasada R. Moldova din București – Romania sã sprijine perfectarea contractului de livrare energie – electrica dintre Romania si R. Moldova.

 - C.C.I. Romania – Moldova participa la redactarea si negocierea contractului dintre CONEL S.A. si MOLDTRANSELECTRO S.A. din R. Moldova pentru livrãrile de energie electrica care au început cu data de 28.01.1999 care au avut ca scop integrarea sistemelor energetice din Romania si R. Moldova.

C.C.I. Romania – Moldova este mandatata oficial de CONEL in noiembrie 1999 sã se implice in recuperarea datoriilor rezultate din livrãrile de energie electrice cãtre R. Moldova (in prezent de circa 36 milioane USD).

 - Promoveazã livrãrile de energie electrica din Romania în Serbia.

 - Organizeazã misiune economica în Sydney – Australia.

 - C.C.I. Romania – Moldova stabilește parteneriat de colaborare cu C.C.I. New South Wales Sydney Australia si proiecte cu AIDN ( Australian Industry Deffence Network) in domeniul produselor speciale.

2000

  - Contribuie la realizarea proiectului unui nou Centru International de Afaceri in Chișinãu - R. Moldova.

   - Promoveazã actiuni in justitie pentru corectarea unor acte administrativ-jurisdictionale care împiedica aplicarea Acordului de Comert Liber dintre Romania si R. Moldova (Legea nr. 94/1994).

  - Se obtine prima Decizie a înaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania care confirmã încãlcarea Acordului de Comert Liber dintre cele douã tãri de cãtre Directia Generalã a Vãmilor din Romania, prin perceperea TVA-ului la importul mãrfurilor originale din Republica Moldova. Se face plângere penalã împotriva Directorului general al Vãmilor din Romania pentru nerespectarea Deciziei ICCJ, plângere penalã nesoluționatã panã in prezent de Parchetul General.

2001

 - Organizarea de cãtre C.C.I. Romania - Moldova a primului Forum International cu tema Comertul liber in sud-estul Europei si crearea unei largi zone de comert liber pentru tarile riverane bazinului Marii Negre. Forumul se organizeazã cu sprijinul financiar al fundatiei internationale SOROS la sediul Camerei de Comert si Industrie a României.

   - Perfecteazã contracte de achiziþie cãrbune energetic la Termocentrale din Romania pentru Termoelectrica si diverse Consilii locale din tara.

  - C.C.I. Romania - Moldova stabileste parteneriate de colaborare cu C.C.I. Reims din regiunea Champagne - Ardeni Franta, C.C. I. Paris, C.C.I. Franco - Roumanie Paris.

2002

 - C.C.I. Romania – Moldova devine membra afiliata la EUROCHAMBER;

  - Se organizeazã misiune economica in Emiratele Arabe Unite si se stabilește colaborare cu C.C.I. Abu Dhabi (U.A.E.) cu sprijinul Ambasadei României din aceastã tarã;

 - Se stabilește parteneriat de colaborare cu C.C.I. Luxemburg – Belgia./p>

2003

 - Organizeazã misiune economica în S.U.A. New York, Washington D.C. pe proiecte ale Administrației de Stat. Au participat primari, consilieri, arhitecți șefi de la primãriile de sector din București si din tarã.

 - Deplasare la Miami SUA pentru întâlniri cu oameni de afaceri de origine romanã.

 - Se organizeazã prima misiune economica în Canada la Montreal si Toronto. Se ia legãtura cu Consulatul General al României si Camera de comerț bilateralã Canada

– Romania din Toronto. Întâlniri cu oameni de afaceri romani care au firme in Canada si sunt membri fondatori ai acestei camere. Se stabilește înființarea camerei bilaterale Romania-Canada in București la propunerea noastrã.

2004

  - C.C.I. Romania - Moldova efectueazã a doua misiune economica m Canada la invitatia C.C.I. Canada - Romania din Toronto. Se încheie un acord de colaborare pentru înfiintarea Camerei de comert si Industrie Bilaterale Romania - Canada din Bucuresti (prima camera bilaterala cu Canada dupã anul 1999)..

 - întâlniri de afaceri cu romanii din Canada. Se perfecteazã contracte comerciale cu produse chimice.

     - Misiune economicã in Franta la invitatia unor oameni de afaceri care sunt interesati in domeniul investitiilor in industria usoarã in Romania si Republica Moldova.

2005

  - La începutul anului C.C.I. Romania - Moldova s-a angrenat in obtinerea de finantãri pentru membrii sãi la mai multe proiecte in domeniul imobiliar precum si de achizitii de materii prime in special siderurgice din C.S.I.

  - In data de 9 martie 2005 in prezenta reprezentantilor Guvernului României, a reprezentantilor Ambasadelor tarilor pentru care exista Camere de Comert si Industrie Bilaterale, a altor agenþii guvernamentale s-a înmânat in cadrul festiv Diploma de membru al Uniunii Camerelor de Comert si Industrie Bilaterale din Romania, Camerei de Comert ai Industrie Romania - Republica Moldova UNIREA.

2006

Efectueazã o altã misiune economicã in Republica Moldova pe tema distribuției vinurilor in Europa.

 - Se organizeazã o misiune economicã in Republica Ecuador din America de Sud împreunã cu Academia Romanã pentru analizarea implementãrii unor proiecte cu compania de stat PETROECUADOR in domeniul protectiei mediului, respectiv eliminarea noxelor de la rafinarea si transportul titeiului in jungla ecuatoriana.

2007

 - A treia misiune economicã in Canada in Halifax - Nova Scotia pentru perfectarea contractelor de distribuție truse de testare rapidã in domeniul medical. Se semneazã contracte cu renumita firmã Medmira Laboratories Inc. care obține primul Tech Laureate pentru medicinã in folosul umanitãții pentru trusa Multiplo. Beneficiarã este o compania româneascã de profil.

Misiune economicã la Berlin la Târgul International de produse medicale. Perfectare contracte de distribuție in Romania si Republica Moldova de dispozitive medicale de diagnostic in vitro la firma VITEST GmbH din Hennigsdorf.

Deplasare in Republica Moldova la un simpozion pe teme de energie electricã.

2008

 - Misiune economicã in Portugalia la Târgul International de turism.

 - Misiune economicã in Atena - Grecia la un simpozion pentru distribuția de produse medicale.

 - Misiune economicã in Malta - La Valleta, la un simpozion organizat de avocați specializați in înregistrarea de firme in zonele libere de taxe.

2009

   - Misiune economicã in Turcia organizatã de Equidine Systems Inc. din San Diego, California SUA pentru distributia seringilor fãrã ac in Romania si Republica Moldova. Beneficiare firme din cele douã tãri care obtin cu aceastã ocazie contracte de distribute exclusivã la acest produs.

 - Misiune economicã in Spania - Barcelona, convocare pentru perfectionare in obtinerea marcajelor CE la produsele medicale din afara Uniunii Europene.

 - Misiune economicã in Bulgaria si participare la un Congres pe teme de distribuție produse petroliere.

  - Misiune economicã in Republica Egipt - Cairo la invitația companiei egiptene Lotus Middle East Pharma. Participare simpozion pe teme medicale in domeniul diabetului. Perfectãri de contracte de distribuție produse medicale.

2010

 - Misiune economicã in Spania Madrid la invitația Camerei de Comerț si Industrie pentru participare la Târgul International de bunuri de larg consum. Întâlniri de afaceri cu furnizorii din Canada și SUA.

 - Misiune economică în Chișinău Republica Moldova, întâlnire cu oameni de afaceri interesați pentru constituirea camerei bilaterale de comerț și industrie Moldova – România. Redactarea Statutului și propuneri pentru organele de conducere ale acestei camere.

 - Misiune economicã în Regatul Unit al Marii Britanii – Londra și întâlniri cu oameni de afaceri de origine romanã interesați de investiții în domeniul imobiliar, achiziții de terenuri și pãduri

2011

 - Misiune economicã în Cipru pe teme de programe turistice cu agenți economici de profil din aceastã țară. Întâlniri de afaceri în Nicosia și Limassol.

 - Redactare proiecte legislative pentru implementarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensații cetățenilor români pentru bunurile proprietatea a acestora, sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

2012

 - Misiune economică în Ucraina la Kiev pentru perfectare contracte in domeniu energetic. Reuniune cu oameni de afaceri la sediul Camerei de comerț si industrie a Ucrainei.

 Deplasare in Rep. Moldova pentru contracte de achizitii fructe si conserve din fructe.

2013

 - Misiune economica in Rep. Moldova pentru achizitii struguri de masa.

 - O altă deplasare în Moldova pentru stabilirea unor parteneriate dintre firme românesti si moldovenesti pentru reabilitarea unor statii de irigatii de pe Nistru si Prut.

 - Misiune economica in Austria la Viena pentru participare la o reuniune de afaceri in domeniul IT cu agenti economici din SUA, Moldova si România. Intalniri separate cu oameni de afaceri din SUA interesati de investitii in Rep. Moldova.

2014

 - Misiune economica in Moldova la solicitarea unei firme din România interesata de stabilirea unor relatii de colaborare cu alte firme de profil in domeniul produselor textile.

 - Altă deplasare in Moldova pentru rezolvarea unor chestiuni prealabile de arbitraj comercial ad-hoc.

 - Deplsare la Varna in Bulgaria la o reuniune a unor firme din Bulgaria, România si Moldova care isi desfăsoară activitatea in domeniul turismului de afaceri.

2014

 - Misiune economică in Moldova pentru participare la intalniri cu firme specializate in reciclarea produselor din plastic. Discutii pentru deschiderea unui sediu al Reprezentantei CCIRM in Chisinau si intalniri cu asociatii profesionale din Moldova ale producatorilor de legume si fructe.

 - Demersuri la autoritatile Uniunii Europene si Ambasadele tarilor semnatare a Tratatului de Pace de la Paris din 1947 pentru respectarea Legii nr. 290/2003 si atacarea Legii nr. 164/2014 la Curtea Constitutională a României.

 

----------

NOTÃ: Până în prezent la serviciile C.C.I. România – Moldova au apelat circa 2.800 de persoane juridice din România, Republica Moldova și alte țări;

C.C.I. România - Moldova a prlmlt solicitări până în prezent de la circa 430 de persoane fizice și juridice pentru obțlnerea statutului de membru al acestei asoclațll profesionale la nivel national nonprofit si recunoscuta ca fiind de utilitate publică.